Intressant och nyttig information om kost

Datum: 2010-02-02 Tid: 20:41:26

Nu pratar vi GI mitt herrskap och personligen tycker jag att det är helt fantastiskt att man kan äta helt fantastiskt goda och härliga maträtter som man samtidigt vet är nyttiga för en.


Kort och mycket informativ förklaring om vad GI är:

Blodsockret är ett av de viktigaste bränslena i kroppen då den håller hjärnan och musklerna igång. Kroppen strävar efter att hålla blodsockret på en lagom nivå. Det får inte sjunka för lågt men inte heller vara för högt. När blodsockret sjunker till en för kroppen låg nivå, signalerar kroppen att det är dags att äta och höja det.

För att kroppen ska vilja ta upp sockret (kolhydraterna) och omvandla dessa till energigivande glykogendepåer behövs hormonet insulin. Insulinet hjälper visserligen till att ta upp socker, men om det produceras för mycket insulin ökar lagringen av fett och fettförbränningen minskar. Det gäller därför att producera tillräckligt med insulin för att hålla blodsockret på rätt nivå, men inte så mycket att kroppen börjar lagra fett.

Ju snabbare kolhydrater vi äter, desto snabbare ökar blodsockret och desto mer insulin kommer att frigöras. En möjlig orsak till övervikt kan just vara obalans i insulinproduktionen, dvs bukspottskörteln producerar mer insulin än vad som motsvaras av blodsockerhalten och kroppen kommer då att lagra fettet istället för att förbränna det.

Glykemiskt index (GI) beskriver hur snabbt blodsockret kommer att stiga efter det du har ätit. Ju högre GI - desto snabbare ökar blodsockret och mer insulin kommer att produceras. Kort beskrivet kan man säga att ju mer förädlat ett livsmedel är, desto högre GI kommer det att ha. Livsmedel med högt GI är t.ex. vitt mjöl, socker, chips och potatismos. Gröna grönsaker, jordnötter och linser finns bland de med lägst GI.

Intressant fakta:

Frukt - Färsk eller torkad frukt bör alltid ätas på fastande mage. Vill man ha frukt som efterrätt, ska den först kokas för att inte börja jäsa i magen.
 
Bröd - Förutom dinkel och olika slags fullkorn och råg är det bra att välja bröd med linfrö, nötter och kärnor för att sänka GI halten i brödet. Surdegsbröd är toppen då surdeg halverar GI-värdet på brödet. Fryst bröd och rostat bröd sänker GI-värdet ytterligare.

Fullkornspasta - vanlig durumvetemjölspasta med fibrer vilket gör att det blir ett lägre GI-värde. Kokar du din pasta all dente och använder det gamla husmors tricket att spola av pastan under kallvattenkran så ändras stärkelsestrukturen, vilket du märker på att pastan inte klibbar sig längre och det sänker GI halten.

Potatis - Om du är sugen på potatis ät sötpotatis som till skillnad från vanlig potatis har ett lågt GI.

Choklad - Kakao har inte bara lågt GI utan sänker även blodsockret vilket gör att mörk choklad med hög kakao halt (tex 70%) är väldigt tillåtet och mycket nyttigt! Innehåller även stora mängder antioxidanter som skyddar mot fria radikaler. Vidgar också blodkärlen så blodtrycket sjunker, ökar kväveoxid i blodet vilket har positiva effekter mannens potens.

Råsocker - Råsocker innehåller bioflavoniod som sänker GI värdet. Innehåller dessutom mer antioxidanter, mineraler och vitaminer än vanligt socker. Byt ut vanligt socker mot råsocker när du bakar eller lagar mat eller byt ut det mot fruktos.

Mjöl- Använd dig av dinkelmjöl eller bovete som till skillnad från vanligt vetemjöl har lågt GI.

Koffein - ökar insulinproduktionen så undvik det om du kan.

Råris - har betydligt lägre GI värde än vanligt vitt ris som har väldigt högt GI, högre än socker.
Ät helst svart eller rött som innehåller mängder av antioxidanter.

Quinoa - Innehåller hög andel av proteiner, vitaminer, mineraler och har extremt lågt GI.
Kokas och ät varm som ris eller kall i sallad. Gott att bland i bak, omelett eller pannkaka. Quinoa härstammar från Anderna och inkaindianerna. Quinoa är precis som bovete inte ett sädesslag utan en ört och är släkt med spenat och rödbeta.

Kombinera inte fett och kolhydrater i samma måltid. Läs mer här.





Källor och lånad text härifrån:
http://www.markazits.com/index.php?option=com_content&view=article&id=64:gi&catid=26:kost-med-l-gi-montignac&Itemid=209

http://www.giviktkoll.se/default.aspx?id=26740


Kommentera! | 0 st
Kategori: Träning och kost


Kommentarer

Namn:
Kom ihåg mig!

E-postadress: (endast för mig)


Länk:


Kommentar: