Leilas fantastiska vörtbröd
Datum: 2010-12-20 Tid: 11:31:53
Förra julen gjordes jag Leilas fantastiska vörtbröd och det var utan tvekan början på en återkommande tradition. Det är fantastiskt gott och brödets konsistens är helt ljuvlig och på torsdag blir det brödbak i huset. Det blir en jul utan mammas fantastiska finska karelska grötpiroger men förhoppningsvis kan detta bröd väga upp för det liiiiite grann även om faktum kvarstår att det inte är en riktig jul utan piroger.
LEILAS FANTASTISKA VÖRTBRÖDFärdigt på: 3 tim 5 min
Kommentera!
| 0 st
LEILAS FANTASTISKA VÖRTBRÖD
Färdigt på: 3 tim 5 min
Ingredienser till 2 limpor:
50 g färsk jäst
3 dl porter
2.5 dl julöl
50 g smör
0.5 dl raposolja
1 dl mörk brödsirap
0.5 msk malen pomerans
1.5 msk malen ingefära
1 msk malen nejlika
0.5 msk malen kardemumma
1 msk salt
13.5 dl rågsikt
3 dl russin
Gör så här
1. Lös upp jästen i en bunke med porter, julöl, olja och sirap.
2. Smält smöret tillsammans med kryddor och salt. Låt svalna något innan det blandas i degvätskan.
3. Blanda i lite mjöl i taget och arbeta degen långsamt i maskin tills den är mjuk och elastisk.
4. Jäs i bunken till dubbel storlek.
5. Sätt ugnen på 175 grader.
6. Forma till limpor och jäs under duk i ytterligare cirka 1 timme.
7. Grädda bröden i cirka 50 minuter och sänk värmen till 150 grader efter 15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Foto: Recept.nu
Kommentera!
| 0 st
Kategori:
Mat och Dryck
Kommentarer